Ta med to kredittkort på reisen

I disse ferietider mottar bankene ofte henvendelser fra kunder som lurer på alt fra hvilken valuta de skal betale i, til hvor mye kontanter man bør ha med seg på tur.
Nordmenn som betaler med kort i utlandet får ofte spørsmål om de vil betale i lokal valuta eller i norske kroner.

– Hvis du velger å betale i norske kroner får du vekslingskursen til butikken eller restauranten, og det er lite gunstig, sier Mareno Vevang som er banksjef ved DNB Sunnhordland/Hardanger.

Banksjefen sier det normalt vil være langt rimeligere å la kortselskapet foreta valutaberegningen.

– Betal derfor alltid i lokal valuta dersom man blir spurt om dette, sier han.

Risikabelt med kontanter

Kundene lurer også på hvor mye kontanter de bør ha med seg.

– Generelt så anbefaler vi å begrense kontantbruken, og i stedet betale med kort, sier Vevang.

Han forklarer at det er langt mer risikabelt å gå rundt med mye kontanter i lommeboka.

– Dessuten kan man jo risikere å sitte igjen med et større beløp i utenlandsk valuta like før hjemreise, noe som ofte fører til litt unødvendig shopping i taxfreeen, sier banksjefen med et smil.

Banken anbefaler også kundene å ta med seg et ekstra bankkort, gjerne et kredittkort.

– Det er alltid lurt å ta med seg minst to kort på ferie, i tilfelle du mister eller blir frastjålet det ene, sier Vevang.

Praktisk med kredittkort

Skal du bo på hotell eller leie bil er det mest fordelaktig å bruke kredittkortet. Både hoteller og leiebilselskaper foretar en reservasjon av bestillingen før selve betalingen finner sted. Da kan det være praktisk å bruke kredittkortet slik at reservasjonsbeløpet ikke opptar dine egne disponible midler.

– Hvis reservasjonsbeløpet er på bankkortet man bruker til vanlig, kan vedkommende risikere at det blir litt mindre penger til shopping, sier banksjefen.

– Hvor lang er leveringstiden dersom noen ønsker å gå til anskaffelse av et kredittkort før avreise?

– En liten uke med normal postgang, men nå på sommeren må man kanskje beregne litt lenger tid, svarer Vevang.

Vel anvendte penger

Han kan opplyse at det alltid kommer henvendelser fra folk som er ute i siste liten, ikke minst når det gjelder reiseforsikring.

– Dersom man skulle være uheldig å komme ut for et eller annet, vil man fort skjønne at de få kronene man betaler for reiseforsikring er vel anvendte penger, sier han.

Mareno Vevang ønsker først og fremst at folk skal kose seg i ferien, og sier banken prøver etter beste evne å behandle alle henvendelsene fra kundene.

– Bare husk og betal i lokal valuta, ta med et ekstra bankkort, og sørg for å ha reiseforsikringen i orden, gjentar han.

Les mer om kredittkort på vår side: Kredittkort.nu