Reiseforsikring for familie

Reiseforsikring for en familie gir deg trygghet om noe går galt mens du er på tur med dine nærmeste.
Family traveling by airplane
Reiseforsikring er minst like viktig som kortstokken og reisesyketablettene når man forbereder en tur for hele familien. Foreldre er vant til å planlegge hver minste del av hverdagen og dette gjelder i enda større grad på ferie. Ved å kjøpe reiseforsikring for familien så kan du slappe av uten å være bekymret for ting som kan gå galt. Den gode nyheten er at dette kan spare deg for store kostnader om en ulykke inntreffer.

Hva bør være inkludert i reiseforsikring for familien?

Som navnet antyder så dekker en reiseforsikring for familien ulike problemer som kan oppstå før og under en tur. En basisforsikring vil gi en familie dekning av medisinske utgifter og kostnader som følge av ulykker. Dette betyr i praksis konsultasjon med lege og sykehusbehandling i utlandet. I alvorlige tilfeller kan det bli aktuelt å dekke syketransport til eget hjemland.

Det er også viktig å velge en familieforsikring som dekker avbestilling. Om man blir skadet eller syk på forhånd så er det mulig å kreve tilbake det utlegg man har hatt til reisen. Reiseforsikringer for familie varierer likevel i like stor grad som andre poliser. Det er derfor alltid lurt å sette seg grundig inn i vilkårene i forsikringsavtalen. I noen tilfeller kan man oppleve at forsikringsselskapet bare dekker billettkostnaden og ikke andre avgifter ved kjøp av denne.

Valuta for pengene

Maksgrenser kan gjelde for hver person som reiser under polisen. Ved beregning av egenandel vil dette gjøres for hver enkelt person. Det er viktig å reflektere over hvor stor grad av dekning familien trenger. Man har kanskje ikke samme behov på en billigtur som ved avbestilling av cruise i Karibien. Det er ingen poeng med å ha forsikring som dekker avbestillingskostnader på 20 000 kroner om turen bare koster deg 5000 kroner. Det er samtidig viktig å sørge for å velge en polise som ikke har for høy egenandel. I noen tilfeller har kunder opplevd at forsikringsselskapet har satt egenandelen til tilsvarende sum som dekningen. I realiteten betyr dette at man blir sittende igjen med hele regningen selv.

Kan jeg kjøpe helårs reiseforsikring for familien?

Helårs reiseforsikring er tilgjengelig for familier og kan være svært fordelaktig. Her får man gjerne en mer omfattende forsikring til en lavere pris. Viss familien planlegger flere turer på et år så kan det være lurt å se nærmere på mulighetene for helårs reiseforsikring.

Uansett om du velger helårs- eller enkeltforsikring så bør du undersøke at det ikke finnes noen aldersrestriksjoner for din familie. Det er også lurt å sjekke om polisen bare dekker barn du bor sammen med eller også andre barn med nært slektskap. Besteforeldre bør ikke forvente at deres barnebarn dekkes av deres reiseforsikring eller kan legges til denne.

Besteforeldre og barnebarn

En del vil nok tenke at det er naturlig at barna også dekkes av besteforeldrenes reiseforsikring. De er jo tross alt dekket på foreldrenes polise. Dette er ikke nødvendigvis riktig. Besteforeldre bør derfor aldri anta at deres barnebarn automatisk dekkes på deres polise. I enkelte tilfeller kan det også være slik at barna dekkes av foreldrenes polise når de reiser med bestemor og bestefar. Det er derfor lurt å undersøke om barn dekkes også når de reiser uten foreldre gjennom forsikringsavtalen.

Enkelte forsikringer åpner også for at barna dekkes når de reiser med andre ansvarlige voksne. I denne typen tilfeller avhenger det hele av om turen er godkjent av foreldrene. Et typisk krav som stilles i avtalen er at alle personer som dekkes av polisen har samme bostedsadresse. Om du er i tvil om vilkårene så bør du snarest ta kontakt med ditt forsikringsselskap.

Regler for stebarn

Det er viktig å være klar over at stebarn ikke nødvendigvis dekkes automatisk av din forsikringspolise. Som alltid er det viktig å studere avtalen grundig før man trekker noen konklusjoner. Da unngår man fallgrupper og vet hva man skal etterspørre i kontakt med leverandørene.

Ta med EHIC-kort

Om du skal reise med familien i EØS-området så bør du sørge at alle har med seg et Europeisk Helsetrygdekort. Kortet er gratis og gir eieren rett til gratis helsebehandling i EØS- og EU-land. Være likevel klar over at kortet ikke er en tilstrekkelig erstatning for reiseforsikring. Her får man ikke fordeler som dekket hjemreise i nødsituasjoner.