Guide til forsikring for vintersport

Vintersport kan være veldig mye mer enn skikjøring. Når du skal ut å stå på skøyter, klatre i isveggen eller ferdes i naturen så er det viktig at du har undersøkt forsikringsalternativene.

Det gjennomsnittelige erstatningskravet for vinteren 2011-12 lå på hele 14 100 kroner. Likevel kan kostnaden med å oppgradere forsikringen til å omfatte dette være så liten som 60 kroner.

Undersøk vilkårene

Samtidig er det viktig at du undersøker hvilke omstendigheter som omfattes av din forsikring. Viss ikke er faren stor for at du blir sittende igjen med et krav som ikke dekkes av reiseforsikringen. En undersøkelse gjort av forsikringsselskapet Aviva i 2012 viser at bare fire av ti sjekker forsikringsvilkårene før de drar på vintertur. Det viser seg at det er de mest erfarne som er best på å sjekke om reiseforsikringen dekker skader som følger av vintersport. Disse har en bedre forståelse av hvilke risikoer man utsetter seg for ved å drive med slik aktivitet.

Dekker ikke min forsikring vintersport?

En av grunnene til at mange lar være å undersøke vilkårene i forsikringen er at de allerede har en helårs reiseforsiking. Noen har til og med dekning gjennom kundeforhold i bank eller kredittkort. Dessverre er det stor sjanse for at skøyteturen på isen ikke dekkes av denne forsikringen. Derfor bør du alltid sjekke hver aktivitet med forsikringsavtalen før du setter i gang. De fleste idretter som involverer snø vil regnes som sport med høy risiko. Dette gjelder til og med å stå på ski i en liten slalombakke. Om du finner ut at forsikringen ikke dekker det du skal gjøre så bør du umiddelbart kjøpe utvidet dekning.

Hva om jeg skal gå på ski?

Det er liten tvil om at langrenn er vesentlig tryggere enn aktiviteter som frikjøring og kiting. Det er likevel liten tvil om at det er vesentlig mer farlig enn en tur på stranden. Derfor bør du sørge for at vinteridrett er inkludert i din forsikring. Viss dette ikke er tilfellet bør du du kjøpe en tillegsforsikring som dekker dette. Ellers kan det økonomiske tapet raskt bli stort om man er ute for en ulykke. Uavhengig av om dette skjer så er det greit å vite at denne typen forsikring kan være svært omfattende. I tillegg til ulykker så dekkes normalt sett eiendeler som ski og staver. Dette gjør at risikoen blir langt mindre når man har med dyrt utstyr.

Dette kan du lese mer om i vår guide for skiforsikring.

Hva risikerer jeg ved å reise uten forsikring for vintersport?

Det er alltid en risiko ved å dra på ferie uten å være forsikret. Dette gjelder i enda større grad for de som er aktive innenfor vinteridrett. De fleste vil tro at det er nok å være innehaver av et europeisk helsetrygdekort i Europa. Dette er dessverre ikke alltid tilfellet. Husk på å alltid følge lokale råd og varsler. Ikke utsett deg selv for unødvendig fare når du er ute i naturen.

Hva dekkes ikke av en forsikring for vintersport?

Hvert forsikringsselskap har ulike unntak i vilkårene. Derfor bør du lese alt som er skrevet med liten skrift nøyaktig for å unngå at forsikringen er ugyldig. Når du sammenligner ulike tilbud så kan du se nærmere på detaljene før du bestiller. Dette anbefaler vi på det sterkeste.

Som en generell huskeregel kan man vite at de fleste tilbydere ikke dekker skader ved ski-akrobatikk, spektakulære stunt eller ekstremsport. Om du liker denne typen idrett så kan det være lurt å ta kontakt med et firma som spesialiserer seg på dette.

Unngå enkle feil

Det er mange enkle feil som det er lurt å unngå om man vil nyte godt av forsikringen. En vanlig forsikringspolise dekker ikke vinteridrett, og det finnes en rekke andre grunner til at du kan risikere å ikke få dekning. Forsikringsselskapene vil ofte ha flere unntak og det er lurt å vite om disse på forhånd. For eksempel vil du ikke bli dekket om du er påvirket av alkohol på ulykkestidspunktet. Dette gjelder også om du bryter lokale myndigheters anbefalinger når du legger ut på skitur.

I det siste har flere forsikringsleverandører blitt svært strenge når det gjelder sikkerhetsutstyr. Minst et stort selskap krever nå at skiutøvere skal ha på seg beskyttende hjelm. Om man ikke følger slik regler så risikerer man å ikke få utbetalt forsikringskravene i etterkant. Ved å lese nøye gjennom forsikringsdokumentene så kan du sikre deg mot uheldige situasjoner der du ikke er dekket av polisen.

Slik finner du en billig forsikring for vintersport

Uavhengig av hvilken forsikring man skal bestille så er det essensielt å finne en som gir deg omfattende dekning. Det er derfor viktig å ikke bare ta den billigste, men den som gir deg høyest sikkerhet for pengene. Ved å sammenligne flere tilbud kan man finne gunstige avtaler som ikke sprenger budsjettet. Om man er ute for en ulykke så er det greit å slippe å tenke på potensielle utgifter man kan få i etterkant.

En god avtale gir den tryggheten man trenger når man skal ut på tur om vinteren. Om du er en aktiv utøver så kan det være lurt å kjøpe ene helårs reiseforsikring som dekker vintersport. Slik får du det beste vilkårene til en svært fordelaktig pris.