God reiseforsikring er viktigere enn noen gang

En god leveregel er at du forsikrer de store katastrofene som betyr økonomisk ruin, mens du ikke betaler i dyre dommer for å forsikre småskader du har råd til å tape. Dette gjelder også for reiseforsikring.

Den store katastrofen når du reiser er at du blir syk eller skadet og får store utgifter til behandling og hjemtransport. I slike tilfeller er det helt nødvendig å ha en reiseforsikring å støtte seg på. Derfor er det viktig at du er sikker på at reiseforsikringen din har god dekning i slike tilfeller, og at den gjelder for deg og dine på den aktuelle reisen. Konsentrer deg om dette, og glem ekstraforsikringer som bare dekker småtterier for alle mulige og umulige eventualiteter.

Europeisk helsetrygdkort

Europeisk helsekortSom EØS-borger har du rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med oppholdslandets egne statsborgere. Skal du reise til et EU/EØS-land bør du kontakte Helfo før du reiser for å få ditt europeiske helsetrygdkort. Men selv om du med dette i stor grad vil få dekket helsehjelp, gir kortet ikke rett til for eksempel hjemtransport. Det er derfor nødvendig med reiseforsikring også på reiser i EU/EØS-land.

Hvilken forsikring skal du velge?

Reiseforsikringene kommer i mange varianter, og du kan sammenligne tilbud fra ulike leverandører på Finansportalen.no. Om du velger en helårs reiseforsikring eller kun enkeltreisen må du avgjøre ut fra ditt behov. De fleste velger helårs, og forsikringsagentene argumenterer ofte med at du da er dekket også på småreiser. Men husk katastrofeargumentet: Er det sannsynlig at du får behov for forsikringsdekning på en reise på hytta?

Reiseforsikring i kredittkort

I de fleste kredittkort tilbys reiseforsikring. Forutsetningen er at mer enn halve reisen er betalt med kredittkortet. Dette er greit i forhold til større reiser som du betaler under ett. På bilferien kan det imidlertid være litt stress å dokumentere at tilstrekkelig mengder drivstoff er betalt med kortet. Satser du på reiseforsikringen i kredittkortet er det viktig at du er bevisst i forhold til hvordan reisen betales, og at du sjekker at dekningen er god på de sentrale punktene som for eksempel hjemtransport. Vilkårene kan du sammenligne med de du finner på Finansportalen.no.

Ikke forsikre dobbelt.

Det er ikke noe poeng å være dobbeltforsikret. Dette gjelder for eksempel i forhold til avbestillingsforsikring. De fleste reiseforsikringer dekker tilfeller hvor du må avbestille pga. sykdom, og da er det ikke nødvendig å kjøpe en egen avbestillingsforsikring når du booker reisen. Sjekk også om du har reiseforsikring gjennom fagforeningsmedlemskap eller andre steder – da trenger du ikke en ekstra.

Sjekk vilkår

Du må alltid sjekke de sentrale vilkårene i forsikringen. Vær særlig nøye med hvilke områder i verden forsikringen dekker, slik at du ikke kjøper en forsikring som ikke gjelder dit du skal. Vær også nøye med reiselengden. De fleste reiseforsikringer har en grense for hvor lenge reisen kan vare, så vær på vakt om du skal være lenge borte.

Når uhellet er ute

Husk å ta med kontaktinformasjonen til forsikringsselskapet, slik at du kan få hjelp om behovet oppstår. Skulle det oppstå en forsikringsskade er det viktig at du dokumenterer utgiene, samt avklarer med selskapet hva du får dekket. Blir dere uenige om oppgjøret i ettertid, kan du klage selskapet inn til Finansklagenemnda.

Forbrukerrådet i Nordland gir deg hver uke tips og råd før du handler og informasjon om dine forbrukerrettigheter.

Blir du syk eller skadet og får store utgifter til behandling og hjemtransport er det helt nødvendig å ha en reiseforsikring å støtte seg på