Dette må du huske før ferieturen – reiseforsikringa er viktigst

Audun Bjørnbet ved VIA Tours Orkanger gir gode tips til ferien. Hans viktigste tips er, ikke reis uten reiseforsikring!

Før man reiser må man sjekke om passet er gyldig. På politiets nettsider står det at det er kun pass som er gyldig som reise- og iddokument utstedt av norske myndigheter og som bekreftelse på norsk statsborgerskap.

– Det er forskjellige regler ut i fra hvor man reiser, noen destinasjoner krever kun at passet er gyldig idet man reiser, mens andre krever at det er gyldig mye lenger. Greit å sjekke opp, sier Bjørnbet.

Reiseforsikring – Reiseforsikring og forsikringsbevis er minst like viktig som pass. Reiseforsikringen dekker personlig reisegods, om bagasjen er forsinka, om du skulle bli syk på reisen så får du den hjelpen du trenger. Man får hjelp mye enklere om man har reiseforsikring. Ikke reis uten reiseforsikring, sier Bjørnbet.

Har du helsekort så er det kun i et fåtall land du vil få hjelp, og med det har man kun retten til å bli behandlet som en lokal. Man stiller sterkest med reiseforsikring.

Sjekk billetten Det er mange tilfeller hvor folk bestiller billetten selv over nettet og ikke har vært nøye nok med bestillingen. Det er alltid lurt å sjekke flere ganger.

– Det er fort gjort å ha tatt feil av datoen. Vi har hatt tilfeller hvor folk tror de har bestilt sydentur til den 23.juli, men så sjekker de billetten på avreisedag så står det 23.desember. Den fjella vil du ikke gå i, sier Bjørnbet.

Generelle tips – Det er lurt å ha med seg flere kort på tur og helst fra flere leverandører, for eksempel ett visakort og ett mastercard. Her bør man forhøre seg med banken om hva de anbefaler, sier Bjørnbet.

Ha det klart hvilken tidssone man er i uansett hvor langt man reiser. Det er kjedelig å komme for sent til flyet fordi man ikke følger riktig tidssone. Man har selv ansvar for å komme seg gjennom sikkerhetskontrollen før flyet går så vær ut i god tid.

Ta skikken dit du kommer Det er viktig å vise respekt for den kulturen og det landet man befinner seg i.

– Det er en grei regel at når man ikke er på stranda så kler man på seg. Man går ikke på restaurant eller på bussen kun iført bikini. Da må man i hvert fall ikke bli sjokkert om noen ber om at du kler på deg. Nordmenn er nok ingen verstinger på dette, men greit å tenke over, sier Bjørnbet.